Shape

آشنایی با مسائل مالیاتی ( باب پنجم: سازمان مرجع حل اختلاف مالیاتی)

آشنایی با مسائل مالیاتی ( باب پنجم: سازمان مرجع حل اختلاف مالیاتی)

همه دولت ها نیازمند بدست آوردن درآمد هستند تا بتوانند مخارج لازم برای اداره مملکت را بپردازند. مالیات به عنوان مهم ترین و اساسی ترین ابزار و منبع مالی دولت، نقش مهمی در اجرای سیاست های اقتصادی کشورها خواهد داشت. ضوابط و قوانین مالیاتی و ساختار نظام مالیاتی لازم است همسو و هم راستای سایر پارامترهای جامعه؛ زمینه ساز رشد و توسعه همه جانبه هر کشور باشد و می تواند زمینه توزیع عادلانه درآمد و حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه باشد. در برخی از کشور های توسعه یافته از جمله آلمان و استرالیا حدودا 90% درآمد عمومی دولت از طریق درآمدهای مالیاتی تامین می شود. البته در آن کشورها؛ مجموعه دولت به بزرگی کشورهای دیگر نیست، بلکه جنبه نظارتی انها قوی می باشد. مسلما هرچه مجموعه دولت و کارمندان آن بزرگتر باشد، هزینه های دولت نیز بیشتر می باشد. در کشور ما تا به حال قسمت بزرگ منبع درآمد، نفت بوده اما در برنامه های توسعه اخیر و با ابزارهایی مانند مالیات بر ارزش افزوده و جلوگیری از فرار های مالیاتی توسط سیستم های یکپارچه اطلاعاتی، به سمت کاهش وابستگی به درآمد نفت پیش می رویم.

 

فصل سوم: مرجع حل اختلاف مالیاتی

ماده (244): مرجع رسیدگی به کلیه اختلاف های مالیاتی بجز در مواردی که ضمن مقررات این قانون مرجع دیگری پیش بینی شده، هیات حل اختلاف مالیاتی می باشد. هر هیات حل اختلاف مالیاتی از 3 نفر به شرح زیر تشکیل خواهد شد:

- یک نفر نماینده سازمان امور مالیاتی کشور

- یک نفر قاضی اعم از شاغل یا بازنشسته

- یک نفر نماینده از اتاق بازرگانی و صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران یا اتاق تعاون یا جامعه حسابداران رسمی ایران یا مجامع حرفه ای یا تشکل های صنفی یا شورای اسلامی شهر به انتخاب مودی، در حالی که  برگ تشخیص مالیات ابلاغ قانونی شده باشد و یا همزمان با تسلیم اعتراض به برگ تشخیص در مهلت قانونی مودی انتخاب خود را اعلام ننماید، سازمان امور مالیاتی کشور با توجه به نوع فعالیت مودی یا موضوع مالیات مورد رسیدگی از بین نمایندگان مزبور یک نفر را انتخاب خواهد نمود.

تبصره) جلسه های هیات های حل اختلاف مالیاتی با حضور 3 نفر رسمی می باشد و رای هیات های مزبور با اکثریت آراء قطعی و لازم الاجرا می باشد، اما نظر اقلیت باید در متن رای قید گردد.

ماده (246): وقت رسیدگی هیات های حل اختلاف مالیاتی در مورد هر پرونده، جهت حضور مودی یا نماینده وی و نیز اعزام نماینده اداره امور مالیاتی باید به آنها ابلاغ شود. فاصله تاریخ ابلاغ و روز تشکیل جلسه هیات نباید کمتر از 10 روز باشد مگر به درخواست مودی و موافقت واحد مربوطه.

تبصره) عدم حضور مودی یا نماینده وی و نیز نماینده اداره امور مالیاتی مربوط، مانع از رسیدگی هیات و صدور رای نخواهد بود.

ماده (247): آراء هیات های حل اختلاف مالیاتی بدوی، قطعی و لازم الاجرا می باشد. مگر اینکه  ظرف مدت 20 روز  از تاریخ ابلاغ رای بر اساس ماده (203) این قانون و تبصره های آن به مودی، از طرف ماموران مالیاتی مربوط یا مودیان مورد اعتراض کتبی قرار گیرد که در این صورت پرونده جهت رسیدگی به هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر احاله خواهد شد. رای هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر قطعی و لازم الاجرا است.

تبصره 1) مودی مالیاتی مکلف است مقدار مالیات مورد قبول را پ داخت نماید و نسبت به مازاد بر آن اعتراض خود را در مدت مقرر تسلیم نماید.

تبصره 2) نمایندگان عضو هیات های حل اختلاف مالیاتی نباید قبلا نسبت به موضوع مطروحه اظهار نظر داشته یا رای داده باشند.

تبصره 3) چنانچه رای صادره هیات بدوی از سوی یکی از طرفین مورد اعتراض تجدید نظر خواهی قرار گرفته باشد، در مرحله تجدید نظر فقط به ادعای آن طرف رسیدگی و رای صادر خواهد شد.

تبصره 4) آراء قطعی هیات های حل اختلاف مالیاتی به استثنا مواردی که رای هیات حل اختلاف بدوی با عدم اعتراض مودی یا مامور مالیاتی مربوط قطعیت پیدا می کند، برابر مقررات ماده (251) این قانون قابل شکایت و رسیدگی در شورای عالی مالیاتی خواهد بود.

تبصره 5) سازمان امور مالیاتی کشور اجازه دارد شکایت کتبی مودیان مالیاتی از آراء هیات های حل اختلاف مالیاتی صادره تا تاریخ تصویب این ماده که در مهلت قانونی به مرجع مالیاتی ذی ربط تسلیم شده است را یکبار به هیات های حل اختلاف مالیاتی تجدیدنظر به منظور رسیدگی و صدور رای منقضی احاله نماید.

تبصره 6) در مواردی که شکایت مودیان مالیاتی از آراء هیات های بدوی از طرف هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر رد گردد، و همچنین شکایت از آراء هیات های تجدیدنظر از طرف شعب شورای عالی مالیاتی مردود اعلام گردد، برای هر مرحله معادل 1% تفاوت مالیات موضوع رای مورد شکایت و مالیات ابزاری مودی در اظهارنامه تسلیمی، هزینه رسیدگی تعلق می گیرد که مودی مکلف به پرداخت آن خواهد بود.

ماده (248): رای هیان حل اختلاف مالیاتی می بایست متضمن اظهارنظر موجه و مدلل نسبت به اعتراض مودی مالیاتی بوده و در صورت اتخاذ تصمیم به تعدیل درآمد مشمول مالیات، جهات و دلایل آن توسط هیات در متن رای قید گردد.

ماده (249): هیات های حل اختلاف مالیاتی مکافند، ماخذ مورد محاسبه مالیات را در متن رای قید و در صورتی که در محاسبه اشتباهی کرده باشند، با درخواست مودی یا اداره امور مالیاتی مربوط به موضوع رسیدگی و رای را اصلاح نمایند.

ماده (250): در مواردی که هیات حل اختلاف مالیاتی برگ تشخیص مالیات را رد نماید یا اینکه تشخیص اداره امور مالیاتی را تعدیل نماید، مکلف است نسخه ای از رای خود را به انضمام رونوشت برگ تشخیص مالیات حهت رسیدگی نزد دادستان انتظامی مالیاتی ارسال نماید تا در صورت احراز تخلف نسبت به تعقیب متخلف اقدام نماید.

ماده (251): مودی یا اداره امور مالیاتی می توانند، ظرف مدت 1 ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی به استناد عدم رعایت قوانین و مقررات موضوع یا نقص رسیدگی، با اعلام دلایل کافی به شورای عالی مالیاتی شکایت و نقض رای و تجدید رسیدگی را درخواست نمایند.

ماده (251 مکرر): در مورد مالیات های قطعی موضوع این قانون و مالیات های غیرمستقیم که در مرجع دیگری قابل طرح نباشد و به ادعای غیر عادلانه بودن مالیات مستندا به مدارک و دلایل کافی از طرف مودی شکایت و تقاضای تجدید رسیدگی شود، وزیر امور اقتصادی و دارایی می تواند پرونده امر را به هیاتی مرکب از 3 نفر به انتخاب خود جهت رسیدگی ارجاع نماید. رای هایت به اکثریت آراء قطعی و لازم الاجرا است.

  • اشتراک گذاری: