Shape

آشنایی با مسائل مالیاتی ( باب پنجم: شورای عالی مالیاتی و وظایف و اختیار آن)

آشنایی با مسائل مالیاتی ( باب پنجم: شورای عالی مالیاتی و وظایف و اختیار آن)

همه دولت ها نیازمند بدست آوردن درآمد هستند تا بتوانند مخارج لازم برای اداره مملکت را بپردازند. مالیات به عنوان مهم ترین و اساسی ترین ابزار و منبع مالی دولت، نقش مهمی در اجرای سیاست های اقتصادی کشورها خواهد داشت. ضوابط و قوانین مالیاتی و ساختار نظام مالیاتی لازم است همسو و هم راستای سایر پارامترهای جامعه؛ زمینه ساز رشد و توسعه همه جانبه هر کشور باشد و می تواند زمینه توزیع عادلانه درآمد و حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه باشد. در برخی از کشور های توسعه یافته از جمله آلمان و استرالیا حدودا 90% درآمد عمومی دولت از طریق درآمدهای مالیاتی تامین می شود. البته در آن کشورها؛ مجموعه دولت به بزرگی کشورهای دیگر نیست، بلکه جنبه نظارتی انها قوی می باشد. مسلما هرچه مجموعه دولت و کارمندان آن بزرگتر باشد، هزینه های دولت نیز بیشتر می باشد. در کشور ما تا به حال قسمت بزرگ منبع درآمد، نفت بوده اما در برنامه های توسعه اخیر و با ابزارهایی مانند مالیات بر ارزش افزوده و جلوگیری از فرار های مالیاتی توسط سیستم های یکپارچه اطلاعاتی، به سمت کاهش وابستگی به درآمد نفت پیش می رویم.

فصل چهارم:شورای عالی مالیاتی و وظایف و اختیارات آن

 

ماده(252):شورای عالی مالیاتی مرکب است از بیست و پنج نفر عضو که بین اشخاص صاحب نظر،مطلع و مجرب در امور حقوقی،اقتصادی،مالی،حسابداری و حسابرسی که دارای حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی یا معادل در رشته های مذکور می باشند به پیشنهاد رئیس کل سازمان  امور مالیاتی کشور و حکم وزیر امور اقتصادی و دارایی منصوب می شوند.

ماده(255): وظایف و اختیارات شورای عالی مالیاتی به شرح زیر است:

1_تهیه آیین نامه ها و بخشنامه های مربوط به اجرای این قانون…

2_برسی و مطالعه به منظور پیشنهاد و اعلام نظر در مورد شیوه اجرای قوانین و مقررات مالیاتی…

3_اظهارنظر در مورد موضوعات و مسایل مالیاتی که وزیر امور اقتصادی و دارایی یا رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور حسب اقتضا…

4_رسیدگی به آرای قطعی هیات های حل اختلاف مالیاتی که از لحاظ عدم رعایت قوانین و مقررات موضوعه یا نقض رسیدگی مورد شکایت مودی یا اداره امور مالیاتی واقع شده باشد.

 

ماده(256): هرگاه از طرف مودی یا اداره امور مالیاتی شکایتی در موعد مقرر از رای قطعی  هیات حل اختلاف مالیاتی واصل شود که ضمن آن با اقامه دلایل و یا ارائه اسناد و مدارک صراحتا یا تلویحا ادعای نقض قوانین و مقررات موضوعه یا ادعای نقض رسیدگی شده باشد. رئیس شورای عالی مالیاتی شکایت را جهت رسیدگی به یکی از شعب مربوط ارجاع  خواهد نمود. شعبه مزبور صادر نماید،رای شعبه با اکثریت مناط اعتبار است و نظر اقلیت باید در متن رای قید گردد.

ماده(257):در مواردی که رای مورد شکایت از طرف شعبه نقض می گردد پرونده امر جهت رسیدگی مجدد به هیات مالیاتی دیگر ارجاع خواهد شد و  در صورتی که در آن محل یک هیات بیشتر نباشد به هیات حل اختلاف مالیاتی نزدیکترین شهری که با محل مزبور در محدوده یک استان باشد ارجاع می شود. مرجع مزبور مجددا به موضوع اختلاف مالیاتی بر طبق فصل سوم این باب و با رعایت نظر شعبه شورای عالی مالیاتی رسیدگی و رای مقتضی می دهد. رایی که بدین ترتیب صادر می شود قطعی و لازم الاجرا است.

حکم این ماده در مواردی که آرای صادره از هیات های حل اختلاف مالیاتی توسط  دیوان عدالت اداری نقض می گردد نیز جاری خواهد بود.

تبصره) در مواردی که رای هیات های حل اختلاف مالیاتی نقض می شود شورای عالی مالیاتی موظف است یک نسخه از رای هیات را برای رسیدگی نزد دادستان انتظامی مالیاتی ارسال دارد تا صورت احراز تخلف اقدام به تعقیب نماید.

ماده(259):هرگاه شکایت از رای هیات حل اختلاف مالیاتی از طرف مودی به عمل آمده باشد و مودی به میزان مالیات مورد رای، وجه نقد یا تضمین بانکی بسپرد و یا وثیقه ملکی معرفی کند یا ضامن معتبر که اعتبار ضامن مورد قبول اداره مالیاتی باشد معرفی نماید.رای هیات تا صدور رای شورای عالی مالیاتی موقوف الاجرا می ماند.

 

  • اشتراک گذاری: